Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου – Μεγάλη Παρασκευή

Από 15€ / το άτομο

Μεγάλη Παρασκευή
14 Απριλίου

Το μεσημέρι γύρω στις 13:30 της Μεγάλης Παρασκευής θα αναχωρήσουμε για να επισκεφθούμε το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, όπου θα παρακολουθήσουμε την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και ενταφιασμό του σώματος του Εσταυρωμένου Ιησού σε έναν λοφίσκο έξω από το μοναστήρι. Ο ηγούμενος, ως άλλος Ιωσήφ, κατέβασε το άχραντο σώμα από το σταυρό. Μαζί με τους ιερείς και τους μοναχούς το τυλίγουν σε λευκό σεντόνι. Σχηματίζουν πομπή και μαζί με το Σώμα του Χριστού ο ηγούμενος και οι υπόλοιποι κατευθύνονται πίσω στο μοναστήρι. Εκεί τοποθετούν το Σώμα του Χριστού.
Η Αποκαθήλωση είναι θρησκευτική τελετή που γίνεται το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής και αποτελεί μια αναπαράσταση της πραγματικής Αποκαθήλωσης. Η πράξη που έγινε από τον Ιωσήφ από την Αριμαθαία και από τον Νικόδημο. Οι δυο αυτοί ευσεβείς άντρες κατέβασαν από τον Τίμιο Σταυρό το νεκρό σώμα του Κυρίου, για να το θάψουν. Όπως γνωρίζουμε, ο Κύριος ημών Ιησούς Χρηστός πέθανε πάνω στο Σταυρό μετά από την αξίωση του πλήθους. Ακριβώς επειδή ο Χριστός καταδικάστηκε και πέθανε ως λαοπλάνος κακούργος, για να κατεβεί το Άγιο Σώμα Του από το Σταυρό χρειαζόταν ο Πιλάτος, που ήταν ύπατος αρμοστής της Ιουδαίας, να δώσει την άδεια. Ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος παρουσιάστηκαν στον Πιλάτο, πήραν την άδεια και ξεκρέμασαν το νεκρό από τον Τίμιο Σταυρό. Αυτή ακριβώς η πράξη, το κατέβασμα δηλ. του Χριστού από το Σταυρό λέγεται Αποκαθήλωση. Το Άγιο Σώμα Του αφού το έπλυναν και το στόλισαν, το έθαψαν σε πέτρινο τάφο που χρησιμοποιούταν για πρώτη φορά και σφράγισαν την είσοδό του με μια βαριά πέτρα.
Είναι μία μοναδική εμπειρία θρησκευτικής κατάνυξης που για μία φορά πρέπει να ζήσει κανείς!!!
Μετά θα επισκεφθούμε την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ για να προσκυνήσουμε τον επιτάφιο του μοναστηριού και θα καταλήξουμε στην Γουμένισσα για να παρακολουθήσουμε τον επιτάφιο.
Μόνο που εδώ η παρουσία των ξακουστών χάλκινων Γουμένισσας, των χορωδιών των συλλόγων της πόλης μας και των χιλιάδων Γουμενισσιωτών και ξένων επισκεπτών, δίνει άλλη διάσταση στη βαριά τούτη μέρα. Οι Επιτάφιοι συναντώνται αρχικά στην πλατεία 23ης Οκτωβρίου και καταλήγουν στην πλατεία Θ. Ζελέγκου. Πρώτα βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γουμένισσας από την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, για να ακολουθήσει το εκκλησάκι Αγίου Σάββα του Νοσοκομείου Γουμένισσας και τελευταίος βγαίνει ο επιτάφιος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας. Στη Γουμένισσα επίσης γίνεται το μοναδικό πανελλαδικά έθιμο το σήκωμα των επιτάφιων στα ακροδάχτυλα των νεαρών πιστών που περιφέρουν τους επιτάφιους.

Γράψτε την εμπειρία σας

  • Κατάλυμα
  • Μεταφορά
  • Άνεση
  • Φιλοξενία
  • Φαγητό

Pin It on Pinterest